Doorgaan naar artikel

‘Boete werkt niet in imidacloprid-dossier’

Boetes voor het niet nakomen van de zuiveringsplicht schrikken niet voldoende af. Het zal notoire overtreders in de glastuinbouw niet weerhouden te lozen.

Dat schrijft Minister van Infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen in een kamerbrief in aanloop naar het algemeen overleg Water van volgende week. ‘Als het gaat om de notoire overtreders is inzet op handhaving relevant. Uit de bestuurlijke discussie komt naar voren dat boetes op dit moment laag zijn ten opzichte van de toegenomen omvang van bedrijven, waardoor hier geen prikkel vanuit gaat.’

Wortel en stok

In de brief schrijft de minister dat gedacht wordt aan het belonen van de koplopers en het strenger sanctioneren van achterblijvers. Ze noemt het de ‘wortel en de stok’-methode. De NVWA speelt daarin een belangrijke rol. Dit betekent dat dit jaar in de sectoren sierteelt onder glas en fruitteelt ongeveer 20% van de bedrijven gecontroleerd worden op juist gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Overigens speelt LTO Noord Glaskracht een belangrijke rol in bewustwording bij tuinders door een reeks informatiebijeenkomsten.

Versnellen

Nederland poogt de introductie van duurzame gewasbeschermingsmiddelen te versnellen. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU is een expertgroep ingericht die een plan moet schrijven voor versnelling van deze introductie. Het plan zal in de laatste vergadering van landbouwministers onder Nederlands voorzitterschap worden gepresenteerd.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin