Doorgaan naar artikel

Westland wil meer woningen oud-tuinders uitplaatsen

De gemeente Westland wil meer bedrijfswoningen uit het hart van glastuinbouwgebieden verplaatsen.

Met Coalitie HOT wordt gestudeerd op uitplaatsingslocaties en financiële prikkels om de uitplaatsingen op gang te brengen, stelt wethouder Theo Duijvestijn. “Het zou het mooist zijn als zoveel mogelijk woningen uitgeplaatst worden om vrij baan te maken voor herstructurering van glas. Daarom kijken we samen met het ontwikkelingsbedrijf van Coalitie HOT naar uitplaatsingslocaties.”

Rabobank, telersverenigingen en overheden willen in Coalitie HOT op korte termijn reconstructies in Westland oppakken om ruime groentekavels te ontwikkelen. Daarvoor heeft de Rabobank enkele tientallen miljoenen euro’s gereserveerd.

Schrijnende gevallen

De gemeente wil na de zomer mogelijk nieuw beleid formuleren om problemen rondom bedrijfswoningen op te lossen. Dat moet een oplossing bieden voor schrijnende gevallen van onverkoopbare bedrijfswoningen van oud-tuinders, maar ook blokkades voor herstructurering opheffen. Dat bleek woensdag in een gemeentelijke werkgroepsvergadering glastuinbouw in het gemeentehuis in ’s Gravenzande.

De gemeente heeft al proefgedraaid met het uitplaatsen van bedrijfswoningen in de Poelzone. Een aantal oud-tuinders heeft de bedrijfswoning gesloopt tegen de waarde van de woonrechten (circa 175.000 euro). Het nieuw te vormen beleid van Westland moet uitplaatsing dus nog verder stimuleren.

Terughoudend

Juist met deze omzetting van de bestemming van de bestaande bedrijfs- naar burgerwoning is de gemeente terughoudend. Een burgerwoning heeft vaak een twee keer zo hoge waarde en dat maakt toekomstige herverkaveling van glas onmogelijk. Onder strenge voorwaarden wil de gemeente dat wel toestaan, maar over die voorwaarden wordt ook de komende maanden verder gesproken.

Voormalige bedrijfswoning

Naast het optuigen van financiële prikkels voor uitplaatsing, is ook een ander instrument in beeld voor schrijnende gevallen. Er lijkt politieke steun om de status van bedrijfswoning  om te zetten naar de status ‘voormalige bedrijfswoning’. Dat zou de woning bewoonbaar maken voor derden, waardoor de woning weer verkoopbaar wordt. Nu kan de bedrijfswoning alleen verkocht worden aan buurtuinders. Over zo’n omzetting moet goed nagedacht worden, opperde CDA-raadslid Karin Zwinkels. Als kopers van buiten zich in het glasgebieden vestigen kunnen klachten ontstaan over tuinbouwactiviteiten of vrachtwagenbewegingen. Ook kan het toekomstige reconstructie duurder maken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin