Doorgaan naar artikel

Raad van State erkent ruimtevraag nieuw glas Bommelerwaard

De provincie Gelderland moet het zogeheten inpassingsplan voor de herstructurering van de glastuinbouw en paddenstoelenteelt in de Bommelerwaard op enkele kleine onderdelen aanpassen. Voor de rest is het plan goedgekeurd. Dat heeft de Raad van State vandaag bekendgemaakt.

Het plan werd massaal bestreden door burgers en bedrijven in het gebied. Maar volgens de Raad sneden de meeste bezwaren geen hout. Ze zijn ongegrond verklaard.

Zo werd onder meer getwijfeld aan de rol van de provincie, die in dit geval de regie op zich nam. Volgens een aantal bezwaarmakers had de provincie de herstructurering moeten overlaten aan de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel. Maar volgens de Raad speelt hier ook een provinciaal belang, omdat Gelderland beleid voert op het gebied van glastuinbouw.

Intensiveringsgebieden

De herstructurering verdeelt het gebied in de Bommelerwaard in intensiveringsgebieden, extensiveringsgebieden en reserveconcentratiegebieden. Nieuwvestiging of uitbreiding van glastuinbouw of paddenstoelenteelt moet allereerst plaatsvinden in de intensiveringsgebieden.

In de extensiveringsgebieden is nieuwvestiging niet mogelijk. Maar bestaande bedrijven mogen daar wel iets uitbreiden. Nieuwvestiging in de reserveconcentratiegebieden is alleen mogelijk als die niet realiseerbaar is in de intensiveringsgebieden.

100 hectare extra

Met de herstructurering willen de betrokken overheden de sector een duurzame toekomst bieden en de ruimtelijke kwaliteit van de Bommelerwaard verbeteren. Ondanks twijfels bij een aantal bezwaarmakers oordeelt de Raad van State dat er een behoefte is aan uitbreiding van de ruimte voor glastuinbouw voor 100 hectare.

Een exploitatietekort van ruim 5 miljoen euro is voor de Raad geen reden om het plan af te schieten. Over de verdeling van de lasten zijn afspraken gemaakt door de betrokken overheden. Dus is er geen reden om te twijfelen over de financiering van het grote project.

Share this

Afbeelding
Adrie van der Wel

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin