Doorgaan naar artikel

‘Nederland probeert biologische teelt Spanje te remmen’

Nederland probeert de ontwikkeling van biologische land- en tuinbouw in Spanje te remmen. Dat stelde technisch directeur Victor Gonzálvez van de Spaanse Vereniging van Biologische Landbouw gisteren tijdens een symposium over biologische teelt in El Ejido.

Volgens Gonzálvez lobbyt de Nederlandse tuinbouw actief in Brussel om te bewerkstelligen dat het typische teeltmedium in Almeria, het zogenaamde ‘enarenado’ als substraat wordt beoordeeld, zo is uit zijn mond opgetekend door het Spaanse vakblad F&H. In de biologische teelt mag geen gebruik worden gemaakt van substraat voor de teelt van bijvoorbeeld tomaat, paprika of komkommer. Gezien de sterke groei van de biologische teelt in de kassen van Almeria zou zo’n besluit een flinke streep door de rekening zijn.

Natuurlijk substraat

In Almeria wordt bijna geen gebruik gemaakt van substraten type perliet, steenwol of cocosvezel. De overgrote meerderheid teelt op een natuurlijk teeltmedium van vruchtbare grond, organische mest en strandzand. Die laag van zo’n 30 centimeter wordt ‘enarenado’ genoemd en is door tuinders soms al vele jaren geleden aangebracht bovenop de onvruchtbare ondergrond van het tuinbouwgebied in Almeria.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin