Doorgaan naar artikel

Triodos: situatie in biologische glastuinbouw lastig

De situatie in de glastuinbouwsector blijft lastig. De glastuinbouwsector ondervindt veel concurrentie uit Zuid-Europa. Dat schrijft Triodos Groenfonds in haar jaarverslag over 2015.

Triodos Bank heeft in 2015 opnieuw positie verloren in de biologische tuinbouw. Het aantal telers met een lening via het Groenfonds daalde bij zowel glastuinbouw als fruitteelt. Triodos heeft bij 27 telers 17,4 miljoen euro uitstaan. Eind 2014 was dat een kleine 20 miljoen euro bij 30 telers. De portefeuille dubieuze debiteuren, zoals de glastuinbouw, maar ook de biomassavergistingsinstallaties en varkenshouderijen, wordt nauwgezet gemonitord en gemanaged.

Afgewaardeerd

In de afgelopen jaren heeft Triodos de waarde van de leningen in glastuinbouw en fruitteelt van 17,4 miljoen euro afgewaardeerd naar 11 miljoen euro. Dat weerspiegelt de waardedaling van de bedrijven in de biologische glastuinbouw en de problemen om aan rente en aflossing te voldoen. Triodos Groenfonds benoemt de glastuinbouw nog steeds als een sector met een behoorlijk kredietrisico voor het fonds. Toch lijkt de situatie in de glastuinbouw iets verbeterd via het fonds. Er is sprake van iets hogere taxatie van de waarde van de bedrijven. Halverwege 2015 was de waarde van de glastuinbouwportefeuille nog 7,7 miljoen euro, nu 8,2 miljoen euro.

De marktsituatie in deze sector verslechterde in 2014 sterk, zodat de Triodos de waarde afwaardeerde. Door de situatie in de markt verminderde de waarde van de grond en de kassen sterk die het onderpand voor de leningen vormen sterk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin