Doorgaan naar artikel

Tomatenprijzen in EU-landen lopen uiteen

In Frankrijk lagen gemiddelde tomatenprijzen in maart en april (€2,03) iets minder dan twintig cent boven het niveau van 2015.

Gemiddeld in de EU liggen tomatenprijzen dit kalenderjaar onder het gemiddelde van de afgelopen jaren. In maart kon de gemiddelde Europese prijs van 98 cent wel circa 10 cent afstand houden van de lage voorjaarsprijs van 2015.

Prijzen tussen EU-landen laten zich lastig vergelijken door verschillen in teelt en rassen. Prijsontwikkelingen binnen landen laten zich wel goed duiden met de cijfers. In Italië lagen de gemiddelde tomatenprijzen in maart bijvoorbeeld gelijk met vorig jaar, maar in april bleef deze met 92 cent wel circa 16 cent achter bij het peil van 2015.

In Spanje volgen prijzen het gemiddelde van de afgelopen jaren. In maart bleven de tomatenprijzen met 81 cent nog wel gemiddeld 16 cent boven 2015. De prijsvergelijking is op basis van nationale uitbetaalprijzen die de Europese Commissie verzamelt. Nederlandse prijzen voor april zijn nog niet afgegeven, maar de gemiddelde tomatenprijzen in maart (€1,36) lagen wel duidelijk boven het niveau van 2015 (€0,72), zo valt af te leiden uit de cijfers.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin