Doorgaan naar artikel

Slepend conflict tuinland na onteigening

Onteigende grond in de gemeente Nootdorp hoeft niet met terugwerkende kracht te worden gewaardeerd tegen glastuinbouwwaarde, maar op agrarische waarde (€6,50 per vierkante meter).

Dat concludeert de advocaat-generaal van de Hoge Raad na een langslepend juridisch proces dat draait om de hoogte van de onteigeningswaarde van 1,87 hectare en een overblijvend perceel.

Verschil van inzicht bestaat over de bestemming van de grond. Die is niet glastuinbouw, stelt de procureur-generaal op basis van onderzoek naar oude bestemmingsplannen. Op de resterende gronden kan ook geen kas gebouwd worden door de smalle percelen van de grond (30 meter). Om een moderne kas te bouwen, zouden sloten hergraven moeten worden, een stap die economisch niet uit kan.

In de zaak spraken deskundigen elkaar tegen, maar de procureur-generaal concludeert dat technisch misschien glastuinbouw mogelijk is, maar dat economisch gezien die niet haalbaar is. De provincie Zuid-Holland hoeft daarmee niet de hogere glastuinbouwwaarde te betalen voor de grond, maar de agrarische waarde volstaat.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin