Doorgaan naar artikel

NVWA onderzoekt reikwijdte PSTVd-uitbraak paprika

De NVWA verbreedt haar onderzoek naar andere paprikabedrijven voor mogelijke PSTVd-uitbraken.

Het is één van de maatregelen na de vondst van aardappelspindelknolviroïd (PSTVd) in vier kassen eind maart. De besmetting met de viroïde met quarantainestatus kwam aan het licht na eigen onderzoek van één van de bedrijven.

De NVWA maakt verder bekend dat mogelijk ook andere landen betrokken zijn. Het Nederlandse bedrijf dat het uitgangsmateriaal leverde, heeft namelijk ook aan buitenlandse afnemers mogelijk besmet plantmateriaal geleverd. Overheden zijn daarvan op de hoogte gebracht.

Schade

Het besmette plantmateriaal is vermeerderd uit plantmateriaal dat in 2014 en 2015 uit Israël is geïmporteerd. In de vier kassen (drie in het Westen en één in Limburg) is overigens dezelfde besmetting geconstateerd. Het gaat om drie betrokken bedrijven, waarvan één productiebedrijf, één opkweekbedrijf en een demonstratiekas. De schade op de bedrijven loopt sterk uiteen. In de verschillende kassen zijn achtereenvolgens 8, 590, 100 en 1.616 planten verbrand. Omliggende planten worden getest, waardoor de schade nog verder kan oplopen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin