Doorgaan naar artikel

Meer samenwerking glasgroente in GroentenFruit Huis

Met de oprichting van een comité glasgroente is een ketenoverleg glasgroente tot stand gekomen binnen GroentenFruit Huis.

Het moet de samenwerking verticaal in de keten versterken, maar ook horizontaal. Dat bleek op de Algemene Ledenvergadering van het GroentenFruit Huis woensdag in Bunnik. In het comité is onder meer teeltbedrijf Agrocare betrokken en Univeg. Zij vertegenwoordigen branchegenoten en overleggen over non-concurrentiële zaken als voedselveiligheid, marktonderzoek en fytosanitaire zaken.

Vruchten

Het tweede jaarverslag van het GroentenFruit Huis laat zien dat de fusie tussen DPA en FrugiVenta vruchten begint af te werpen, onder meer door gebruik van topsectorenmiddelen. De organisatie heeft op belangrijke onderwerpen als consumptieverhoging, indammen van microbiologische risico’s, crisisbeheersing en marktinformatie aantoonbare vooruitgang geboekt.

Brug te ver

Wat niet lukte in 2015 was het opzetten van een collectieve communicatiestrategie om de consumptie te beïnvloeden. Er bleek onvoldoende draagvlak om de 1,5 miljoen euro daarvoor bij elkaar te krijgen. Wel startten op vier onderdeel zogenaamde interventies om de consumptie te verhogen via het programma ‘Meer groenten en fruit voor iedereen’. Met overheidsondersteuning onderzoeken partijen manieren om op scholen en kantoren de consumptie te verhogen.

Waswater

Ook een ander project met overheidssteun ‘Microbiologie in de voedingstuinbouw’ heeft vooruitgang getoond. Zo blijkt een deel van de risico’s op besmetting van groente en fruit te voorkomen door het desinfecteren van waswater. Waar in het buitenland dit al is toegestaan, blijven de toelatingshouders daarvoor in Nederland nog altijd geen groen licht geven.

Exportprognose

Het GroentenFruit Huis heeft met LEI Wageningen UR een onderzoeksproject lopen over het voorspellen van de vraag naar groente en fruit. Valt bijvoorbeeld een voorspelling te maken van de export van tomaten naar Duitsland in de komende tien jaar? Of is een oogstverwachting paprika’s voor de komende weken op te stellen?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin