Doorgaan naar artikel

Hollander start hulpactie voor verbrande kassen Kreta

De groenteteelt in Zuidoost-Kreta heeft een miljoenenschade geleden door een grote brand. Horeca-ondernemer op Kreta Dick Ridder zet nu een hulpactie op touw en roept Nederlandse tuinders op om te helpen.

Vorige week donderdag zijn zo’n 650 plastic kassen rondom Ierapetra aan de zuidkust van Kreta geheel of gedeeltelijk afgebrand. Het vuur werd aangewakkerd door een storm, die er ook voor zorgde dat blusvliegtuigen aan de grond moesten blijven.

Een aantal bedrijven brandde volledig af, inclusief machines, auto’s en delen van huizen.

Tuinders die niet of deels getroffen zijn door de brand, kunnen hun oogst niet meer verkopen, vanwege roetschade en brandsmaak, veroorzaakt door het verbrande plastic. De totale schade wordt geschat op ten minste 2 miljoen euro.

Onvoldoende verzekerd

“De meeste getroffenen zijn weliswaar verzekerd, maar de kans dat zij iets terugkrijgen is klein, omdat de eisen die verzekeraars stellen bijna niet zijn op te brengen”, zegt Dick Ridder. Hij woont en werkt ruim elf jaar als gastheer van Villa Mertiza, een appartementencomplex in Mirtos, nabij Ierapetra. Ridder zette zich al eerder in voor preventieve maatregelen tegen het gevaar van branden in het vaak droge gebied.

“Wij hebben eerder het voor elkaar kunnen krijgen om uit Nederland via de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, een brandweerauto te krijgen, die tijdens deze brand van donderdag ook is ingezet.”

Link met Nederland

Ridder roept nu ondermeer op Facebook Nederlandse tuinders op om hun Griekse collega’s op Kreta te helpen bij het weer opbouwen van hun bedrijf en het opstarten van een nieuwe teelt. Ridder: “Kassen moeten weer worden opgebouwd, zaden en planten opnieuw gekocht, machines en werktuigen aangeschaft. Tevens moeten alle toevoerleidingen van water worden vernieuwd of hersteld.”

Dit tuinbouwgebied is eind jaren zestig van de vorige eeuw tot grote ontwikkeling gekomen, dankzij onder meer de inzet van de Nederlander Paul Kuipers, die letterlijk een standbeeld heeft gekregen in dit gebied. Ridder hoopt dat die link nog voldoende leeft om Nederlandse tuinders in beweging te zetten. “Ik ben bereikbaar op 0030 – 693 2735 224. Of via e-mailadres: info@mertiza.com. Ik heb al een eerste reactie van een tuinder in het Westland.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin