Doorgaan naar artikel

Grondbank wil bruikleen gronden en kas beëindigen

De Grondbank Zuidplas wil het het bruikleen van (landbouw)gronden en een tuinbouwkas van voormalige eigenaren zo snel mogelijk beëindigen en daarvoor huur- en pachtcontracten afsluiten.

Daarmee wil de grondbank extra inkomsten genereren. De financiële situatie van de grondbank staat onder druk door de daling van de grondwaarde en de economische crisis. Het ontwikkelen van glastuinbouw en woningbouw heeft de laatste jaren stil gestaan. Voor waardeverlies heeft de grondbank een verliesvoorziening van 24 miljoen euro opgenomen in de begroting. In totaal heeft de grondbank Zuidplas 300 hectare in portefeuille. De voorziening is daarmee afgenomen in 2015. Het jaar ervoor werd nog rekening gehouden met een verlies van 30 miljoen euro.

Als de grondmarkt voor woningbouw en glastuinbouw aantrekt kan dat verlies lager uitvallen, maar het kan ook oplopen tot 70 miljoen euro als ontwikkelingen uitblijven, blijkt uit het jaarverslag van de grondbank. Zover lijkt het niet te komen. Het dagelijks bestuur van de grondbank wil nu de grond beter verwaarden en inspelen op tekenen van herstel van de grondmarkt voor woningbouw en bedrijventerreinen.

De grondbank is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam, Zuidplas, Gouda en Waddinxveen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin