Doorgaan naar artikel

‘Drie glasbedrijven in Zeeland verdubbelen hun areaal’

Tomatenbedrijf Van Adrichem in de Autrichepolder nabij Terneuzen gaat tien hectare kassen bijbouwen. Het is het derde gevestigde bedrijf in het gebied dat bezig is het areaal te verdubbelen.

Naast de uitbreiding bij paprikabedrijven 4Evergreen en het Belgische VGT wordt nu ook een tomatenkas gebouwd van tien hectare, meldt Jenny Crone, directeur van energiebedrijf WarmCO2 dat warmte en CO2 levert aan de bedrijven. De kas wordt gebouwd door Havecon. “De streefdatum is om op 1 oktober te planten”, vertelt Geert van Adrichem aan AGF.nl. Welke tomaten onder het diffuse glas komen te staan, is nog niet bekend.

Rendabel

Daarmee komt het energiebedrijf WarmCO2 dichter bij het punt waarop het rendabel wordt. Dat omslagpunt ligt op 110 hectare. In 2017 staat er in totaal 95 hectare glas in het gebied. Daarvan is nu al 52 hectare in productie en 43 in de planning of in aanbouw. Crone: “Zojuist is bekend geworden dat ook Van Adrichem met 10 ha gaat uitbreiden, dus dat houdt in dat er in Terneuzen 43 ha glas wordt bijgebouwd dit jaar. Drie kwekerijen verdubbelen het areaal. Dat is enorm goed nieuws.”

Voor WarmCO2 is volloop van het gebied belangrijk. In 2014 is door aandeelhouder Zeeland Seaports nog een aanvullend krediet verstrekt aan WarmCO2 van 7,5 miljoen euro bovenop het in 2012 verstrekte krediet van 6,6 miljoen euro om de continuïteit te waarborgen.

Areaal

Eerder deze week werd al bekend dat de Rabobank een Nederlandse glasgroentenuitbreiding voorziet in 2017. Bij tomaat en paprika verwacht de Rabobank een areaalstijging van respectievelijk minimaal 50 tot 60 hectare in 2017. Een verschuiving zal naar verwachting niet optreden. Het gaat om een uitbreiding.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin