Doorgaan naar artikel

Commissie monitort marktsituatie groente en fruit

De Europese Commissie onderzoekt op verzoek van Polen of een verlenging nodig is van de bijzondere maatregelen voor groente- en fruitproducenten.

In verband met de Russische boycot loopt de opkoopregeling nog tot 30 juni. Polen heeft gevraagd om zo’n verlenging én verhoging van de steunbedragen voor groente- en fruitproducenten. Met name Poolse appeltelers ervaren prijsdruk en zien de prijzen dalen in deze periode van het seizoen, terwijl die juist zouden moeten stijgen.

Eerder kondigde Europees commissaris Phil Hogan voorstander te zijn van verlenging van de opkoopregeling voor groente en fruit na 30 juni.  Nu zegt de Europese Commissie ‘de marktsituatie nader te zullen bekijken’.

Uitwerking

Eerder liet het ministerie van EZ weten dat het steunpakket voor de dierhouderij voor belangrijke delen ook openstaat voor groenten- en fruittelers. Bij de uitwerking van dat steunpakket blijkt dat groente en fruit wel aanspraak kan maken op verhoogde directe staatssteun om liquiditeitsgaten in de bedrijfsvoering op te vangen. Nederland lijkt die maatregel echter niet uit te voeren in de zuivel of vleessector en dus ook niet in groente en fruit.

Exportkredieten

Ook de beloofde maatregelen van de Europese Commissie om voortgang te maken in het openen van derde markten zijn van toepassing voor groente en fruit. Dat geldt ook voor het mogelijk instellen van exportkredieten voor de land- en tuinbouw en de investeringen die de Europese Investeringsbank (EIB) wil doen op primaire bedrijven in de EU, stelde het ministerie van EZ eerder.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin