Doorgaan naar artikel

ZON: Vertrouwen in GMO-dossier

Telersvereniging ZON wil actief met andere afzetorganisaties in FVO stappen zetten op gebied van mededinging, marktinformatie, ketenontwikkelingen en nieuwe product-markt-combinaties.

Het GMO-dossier was echter een rode draad bij de opstelling van ZON in samenwerkingsinitiatieven, stelt directeur Michiel van Ginkel. De leidende rol van FVO in dat dossier was mede reden voor ZON om lidmaatschap aan te vragen. GMO was aanvankelijk ook de reden voor ZON-telers afstand te houden tot bundeling vlak na het McKinsey-advies, dus vòòr het traject-Veerman.

GMO-claims

Van Ginkel. “Het klopt dat er eind 2014 bij ZON-telers discussie is geweest over hoe moest worden omgegaan met de GMO-claims bij andere telersverenigingen. Het leek in het McKinsey-traject de bedoeling te bundelen tot één organisatie. Onze telers hebben toen wel gezegd niet te willen betalen voor de claims van andere afzetorganisaties. Maar binnen FVO is voor een andere opzet gekozen. Er is geen sprake van een Greenery 2, zeg maar. Die angst bij telers speelt dus al lang geen rol meer.

Duidelijkheid

Volgens Van Ginkel heeft ZON niet gewacht met toetreding tot FVO. “Er is geen vertraging geweest. We kwamen uit een McKinsey-traject en ons was nog niet helemaal duidelijk wat te gebeuren stond in dit traject Veerman. Met een aantal concrete stappen werd ons dat wel duidelijk, zoals de uitvoer van paprika naar China en ontwikkelingen in het GMO-dossier.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin