Doorgaan naar artikel

Verbeterplan exportmodel tuinbouwtechniek

Nederlandse bedrijven in de tuinbouwtechniek slagen er nu onvoldoende in om grote internationale opdrachten te bemachtigen.

Dat bleek deze week in gesprekken tussen Rabobank Nederland, de Dutch Horticultural Trade Board en techniek- en uitgangsmateriaalbedrijven.

De tuinbouw in de wereld is steeds meer gebonden aan grootschalige investeerders die turnkey-opdrachten oplossingen vragen. De Nederlandse (veelal MKB-) bedrijven kunnen dit onvoldoende aan. Er zijn verbeteringen nodig en meer samenwerking. De techniekbedrijven gaan daarom verder onder de naam Holland Horti International werken aan die verbeterplannen. Fred van Heyningen, oud-directeur van Rabobank Westland, is voorzitter van die nieuwe organisatie. Daarin is ook telersvereniging Prominent vertegenwoordigd. De Rabobank zelf heeft geen leidende rol in deze plannen, laat een woordvoerder weten.

Overheid

Holland Horti International wil ook meer inzet van de overheid om markten te openen. “Een keer naar een land gaan met een aantal bedrijven, een MoU tekenen en dan weer weg, werkt vaak onvoldoende.” Het is van belang dat er een structurele betrokkenheid ontstaat van de overheid om markten te openen en handelsbelemmeringen weg te nemen op de voor het bedrijfsleven interessante gebieden. Het gaat daarbij immers vaak om publiek-private opdrachten, waarin de overheid een belangrijke rol kan spelen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin