Doorgaan naar artikel

‘Koopadvies Groente- en Fruitkalender mist grote impact’

Milieu Centraal heeft met haar Groente- en Fruitkalender geen grote impact onder consumenten.

Op zaken als energie is Milieu Centraal leidend. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld de Groente- en Fruitkalender. Dat volgt uit een evaluatie van het door de overheid ondersteunde milieukennisbureau. Met die Groente- en Fruitkalender geeft Milieu Centraal koopadvies over de meest duurzame gangbare groente en fruitsoorten. De naamsbekendheid onder consumenten is niet groot en Milieu Centraal slaagt er niet voldoende in om consumenten naar duurzame producten te leiden, stellen de onderzoekers. Ook stellen de onderzoekers dat concurrenten Voedingscentrum en Questionmark meer impact en kennis in huis hebben. Questionmark geeft ook consumentenadvies over groente en fruit.

Onder 250 websitebezoekers van Milieu Centraal bleek dat één op de acht bezoekers kwam voor het selecteren van duurzame producten in de supermarkt. De Groente- en Fruitkalender voorziet daarin. Van die bezoekers bleek wel de app voor de Groente- en Fruitkalender het vaakst gebruikt. Dat was het geval bij één op de vier bezoekers.

Verschillen

In de Groente- en Fruitkalender met aanbevolen duurzame groente stelt Milieu Centraal dat Spaanse en Israëlische paprika aan te bevelen zijn. De Nederlandse paprika zit niet in de topcategorie A of B, maar in C.

Het nieuwe bureau Questionmark geeft een ander advies. De milieu-effecten van Nederlandse paprika zijn gelijk aan de Israëlische en iets minder dan Spaanse, berekende Questionmark. In rapportcijfers uitgedrukt krijgt Nederlandse paprika qua milieu een 7, Israëlische een 7 en Spaanse een 8. Questionmark geeft ook mensenrechten weer en Nederlandse paprika scoort daarmee veel beter (7 tegen 5 voor Spaanse en een 4 voor Israëlische). Nederlandse paprika scoort over het algemeen dus beter dan Spaanse in de app van Questionmark.

Dat bureau doet nog iets anders, de Milieukeurpaprika uit Nederland krijgt een milieuscore 8 en is daarmee dus op gebied van milieu evengoed als Spanje. Milieu Centraal heeft dat onderscheid van Milieukeur in de Groente en Fruitkalender niet.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin