Doorgaan naar artikel

Glastuinbouw op bedrijventerrein alleen op ‘hogere verdieping’

De Raad van State heeft een grondonteigening gedeeltelijk afgewezen omdat het feitelijk geen glastuinbouwbedrijf is.

Het gaat om een grote onteigeningszaak voor uitbreiding van het agrobedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk. Een aantal bedrijven maakte bezwaar tegen het plan van het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard. Bij één bedrijf is de Raad van State van oordeel dat een besluit moet worden herzien.

Het algemeen bestuur had geoordeeld dat het bedrijf feitelijk glastuinbouw uitvoert. Glastuinbouw is op grond van het inpassingsplan voor het bedrijventerrein slechts toegestaan op een hogere verdieping. Doordat het bedrijf zich bevindt zich op de begane grond is de manier waarop zij glastuinbouw bedrijft niet in overeenstemming met de bestemming. De Raad van State vindt dat onvoldoende onderbouwd.

Landelijke dekking

De uitbreiding van Nieuw Reijerwaard wordt van groot belang geacht voor de tuinbouw in Zuid-Holland. Nieuw Reijerwaard is een uitbreiding van het huidige cluster op Verenambacht en BT-Oost. Dit is het grootste gespecialiseerde agro/vers/food-cluster in Nederland. Bijna alle supermarktketens in Nederland worden via dit bedrijventerrein voorzien van verse en bewerkte groenten en fruit, met vestiging van onder meer The Greenery en Hollander.

Door deze onteigening verwacht het algemeen bestuur in 2018 circa 96 hectare te hebben uitgegeven aan bedrijven op percelen van twee tot vijf hectare.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin