Doorgaan naar artikel

‘Aanbesteding Trias Westland baat bij slechte oliemarkt’

De partijen achter Trias Westland verwachten in de lopende aanbesteding een inkoopvoordeel nu partijen in de olie-industrie goede interesse hebben in aardwarmteboringen.

Dat zei directeur Marco Soerland afgelopen week in een presentatie aan de Westlandse politiek. Het project richt zich op een diepteboring (4,5 kilometer) in Westland. Soerland gaat nu uit van veertig telers die lid worden van de coöperatie en een aansluiting nemen. Met 25 telers is nu overeenstemming, met vijftien telers wordt nog gesproken. Ook met deze telers verwacht Soerland overeenstemming te bereiken. “Onze business case is gebaseerd op een warmteafgifte van 25 MWth en ik ben ervan overtuigd dat we zeker op de dertig MWth uitkomen.”

Robuuster

Dat telers kleinere warmtecontracten afsluiten, maakt de investeringen in het warmtenetwerk groter, maar dat netwerk wordt robuuster door meer flexibele aansluitingen. Ook wordt het makkelijker een tweede doublet in te passen of biomassa-installaties, stelde hij.

Van de aanvankelijke groep van 65 geïnteresseerde glastuinders is een groep afgevallen omdat ze de handen willen vrijhouden voor andere aardwarmteboringen. Een andere groep telers uit een andere polder is er juist bijgekomen. Eén teler onthoudt zich van tekenen door de huidige discussie over de warmterotonde, stelt Soerland.

Het model gaat er vanuit dat de telers over 15 jaar 100 procent eigenaar worden van het bedrijf als de vermogensverschaffers zijn afbetaald. Het is mogelijk dat de periode verkort wordt door het beter uitnutten van de warmtestructuur met het mogelijk bijplaatsen van biomasse-installaties of het uitwisselen van wkk-warmte. Zelfs een tweede doublet is mogelijk op de uiteindelijk gekozen locatie.

Tekenen

Als de aanbesteding rond de zomer wordt afgerond, worden contracten getekend met banken en telers. Vervolgens wordt in twee fases geboord. Het project heeft overheidsondersteuning als Green Deal-project om meer te leren over voordelen van diepe boring.

Tussen geologen onderling bestaat daarover geen volledig eenduidig beeld. De gemeente Westland is garantieverlener van het project. Soerland deelde afgelopen week in beslotenheid ook financiële cijfers van het project.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin