Doorgaan naar artikel

Zuid-Holland laat meer toe in glasgebieden

De provincie Zuid-Holland heeft een soepeler verordening ruimte gepubliceerd, waardoor onder meer de vestiging van vollegrondsgroentebedrijven tussen kassen mogelijk wordt.

Volgens de provincie maakt die versoepeling het mogelijk voor nieuwe (innovatieve) teelten zich te vestigen in de glastuinbouwgebieden.

Ook krijgen gemeentes met de nieuwe verordening meer ruimte om via bestemmingsplanswijziging branchevreemde bedrijven te laten groeien in glastuinbouwgebieden. ‘Beperkte uitbreiding en wijziging naar andere afwijkende functies wordt eveneens mogelijk gemaakt, mits is aangetoond dat geen onevenredige aantasting plaatsvindt van de omvang en de bruikbaarheid van het glastuinbouwgebied’, schrijft de provincie Zuid-Holland.

Gemeentes kunnen de grenzen van glastuinbouwgebieden aanpassen en percelen zo uit de glastuinbouwbestemming halen om bijvoorbeeld de bouw van een woning toe te staan. “Voorwaarde is wel dat het gaat om een beperkte aanpassing van de begrenzing van het glastuinbouwgebied en dat geen onevenredige aantasting plaatsvindt van de omvang en de bruikbaarheid van het teeltgebied. Daarbij moet ook worden gekeken naar de toekomstige situatie van het teeltgebied, dus ook naar de herstructureringsmogelijkheden.”

De provincie Zuid-Holland heeft de verordenning ruimte in 2015 voorbereid, weet ruimtelijke ordeningspecialist Cees Moerman van het bureau Agrimaco. Het is de vertaling van verschillende gebiedsvisies, waaronder Kaag en Braassem of Greenport Aalsmeer.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin