Doorgaan naar artikel

Zeeuwse Delta Energie in gevaar door lage prijzen

De provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten willen een noodlening bewerkstelligen voor energiebedrijf Delta.

Het gaat om 150 miljoen euro voor het bedrijf dat zware verliezen draait door de lage energieprijzen. Het netwerkonderdeel Enduris heeft klanten in de Zeeuwse tuinbouw. Hoe groot die stroomleveranties zijn, kon de woordvoerder niet zeggen. In eerdere jaarverslagen maakte Delta nog melding van een capactiteit van 42 megaWatt.

Delta is verder mede-eigenaar van een biomassabedrijf BMC Moerdijk waar kippenmest wordt verwerkt. Vorig jaar stootte het bedrijf Ecofuels uit Well nog af, waar groenteresten worden verwerkt.

De Zeeuwse overheden zijn voor een groot deel eigenaar van Delta. Dat bedrijf moet volgend jaar splitsen in een netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf. Delta denkt dat het bedrijf hierdoor in problemen komt, omdat vooral het netwerkdeel geld oplevert.

Het bedrijf zit in zwaar weer. De energieprijzen staan zwaar onder druk. De provincie wil een handreiking wil doen om banen te behouden. In het plan wordt waterbedrijf Evides (deels in handen van Delta) ondergebracht in een aparte holding. Op naam van Evides wordt een lening aangevraagd die wordt doorgesluisd naar Delta. De provincie en gemeentes staan borg voor die lening.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin