Doorgaan naar artikel

Westland ziet uitweg bij dilemma’s glasherstructurering

De gemeente Westland ziet mogelijkheden om uit de impasse te komen rondom herstructurering van de glastuinbouw.

Met nieuw beleid is het mogelijk knelpunten op te lossen rondom strijdig gebruik in glastuinbouwgebieden. Dat bleek woensdag bij een raadsinformatie-avond in het gemeentehuis in ‘s-Gravenzande.

Accountmanager glastuinbouw Dominique van der Hoeven van gemeente Westland beschreef een aantal kernpunten van dat beleid dat verder politiek besproken wordt in een raadswerkgroep. Uitgangspunt daarbij moet wel zijn handhaving van het bestemmingsplan, stelt het CDA. Alle politieke partijen schaarden zich overigens achter zo’n raadswerkgroep.

Instrument

Zo denkt de gemeente aan een compensatiefonds om gebouwen of grond met een niet-glastuinbouwbestemming op te kopen en door te verkopen. Dat staat dus los van een eventueel ontwikkelbedrijf van de Rabobank. Daarbij kijkt de gemeente naar elementen in de ruimte-voor-ruimte regeling die in Westland niet geldt, maar wel bruikbaar is vanwege de richtlijnen voor compensatie.

Ook de denkt de gemeente aan invoering van de status van ‘voormalige bedrijfswoning’ om uit de impasse te komen tussen bedrijfs- en burgerwoning. Zo hoeft de gemeente – onder voorwaarden – niet op oude bedrijfswoningen te handhaven, mits deze beschikbaar komen op het moment dat herstructurering rondom dat perceel van start gaat. Vaak is niet duidelijk of een woning in de weg ligt bij een nieuwe herstructurering.

Loonbedrijven

Verder wil de gemeente loonbedrijven in het gebied houden door ze een agrarische bestemming te geven. “Deze zijn relatief makkelijk te verschuiven door en glastuinbouwgebied.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin