Doorgaan naar artikel

‘Extra paprikakas om dagvers kleuren te leveren’

Paprikakwekerij Leo Hoogweg wil met uitbreiding van zijn kassen in Luttelgeest (25 hectare) beter inspelen op de wensen van retail.

De afnemers willen in toenemende mate dagvers product. Daarvoor moet elke dag voldoende geoogst worden van de verschillende kleuren, zegt Johan Hoogweg in een reportage van Omroep Flevoland op dat bedrijf.

Hoogweg, lid van Van Nature, levert zijn paprika (vooral stoplichten) aan afnemers in Zweden, Denemarken, Finland, maar vooral Duitsland. Met de nieuwe kas kan Hoogweg beter aan de vraag naar verser product voldoen met een lage kostprijs en duurzaam geteeld.

Financiering

De financiering van de nieuwbouw van 15 miljoen euro kwam moeizaam tot stand, erkent Hoogweg. “Banken staan niet te springen. Er zijn genoeg kleinere bedrijven die het moeilijk hebben. Het is lastig te verkopen dat de ene de deur sluit en dat je ergens anders financiert. Uiteindelijk lukt het wel als ze zien hoe je presteert en alles in de hand hebt.”

Het bedrijf heeft een aanvraag ingediend bij de gemeente Noordoostpolders voor bijna 25 hectare. Voor de bouw van de kas moet worden afgeweken van het bestemmingsplan, omdat de goot- en nokhoogte respectievelijk 9 en 12 meter zijn en daarmee een meter hoger dan in het bestemmingsplan staat.

Bedrijfsruimte

De kas komt aan de Nieuwlandseweg in Luttelgeest, een door Hoogweg zelf aangelegde weg. De huidige aanvraag heeft betrekking op circa 249.396 vierkante meter kas. 11.294 vierkante meter watercompensatie, 2.808 vierkante meter warmteopslagtanks/silo’s en 21.520 vierkante meter bedrijfsruimte. De begrote bouwkosten bedragen circa 14,6 miljoen euro.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin