Doorgaan naar artikel

‘Doelen Coalitie HOT niet in hectares kas uitdrukken’

De herstructureringsdoelen in het Westland kun je niet in vierkante meters geherstructureerd glas uitdrukken of aangelegde wegen of warmtepijpen.

De doelen zijn op een ander niveau wel degelijk concreet geformuleerd. Dat zei wethouder Theo Duijvestijn van de gemeente Westland woensdagavond in de commissievergadering EFO (financiën), waarin HOT geagendeerd was. “Die doelen liggen in het verbeteren van de concurrentiepositie, de inzet van GMO, ruimere samenwerkingsregels van de ACM en versnellen van de energietransitie.” Duijvestijn reageerde daarmee op kritiek van de oppositiepartij Westland Verstandig dat de overeenkomst een ‘vaag verhaal’ is.

Ontwikkelbedrijf

Duijvestijn schetste contouren van de aanpak van herstructurering. De Rabobank gaat één landelijk ontwikkelingsbedrijf oprichten dat gedragen wordt door private partijen. Daaronder komen regionale ontwikkelingsbedrijven te hangen. “De eerste twee komen in het Westland en de Bommelerwaard, maar het is op termijn ook uitrolbaar naar Venlo en Oostland, waar belangstelling voor bestaat.”

De gemeente Westland gaat ook serieus kijken naar een gebiedsfonds, waar het CDA in een motie al eerder voor had gepleit, een soort revolving fund om de herstructurering op gang te brengen. Hoe dat verweven wordt met een privaat ontwikkelbedrijf, blijft onduidelijk.

Handhaving

Er is beweging in het handhavingsdossier door de gemeente op bestemming glastuinbouw. Ambtenaren van de gemeente toonden woensdagavond cijfers dat de gemeente circa duizend gevallen kent waarin niet-glastuinbouwactiviteiten plaatsvinden op percelen met glasbestemming. Daarvan zijn er nu 250 opgelost, vooral makkelijke zaken. Het college van burgemeester en wethouders werkt nu plannen uit om een raadswerkgroep in te stellen om uit de impasse te komen van handhaving. Alle partijen steunen zo’n plan. Die raadswerkgroep moet plannen uitwerken om zo goed mogelijk te handhaven op het bestemmingsplan, maar dat vooral te doen waar kansrijke herstructureringsplannen liggen. Dat moet voorkomen dat de discussie over herstructurering polariseert. Eerder werd bekend dat een belangengroep is opgericht door oppositiepartij Westland Verstandig voor burgers en bedrijven die zich gedupeerd voelen door (dreigende) handhaving.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin