Doorgaan naar artikel

Aankoop kassen leidt tot gang rechtbank

Een groenteteler hoeft een voormalige makelaar geen courtage te betalen na de aankoop van een modern glasbedrijf in Bleiswijk voor ruim 3,6 miljoen euro in 2013.

Het teeltbedrijf schakelde het makelaarskantoor in, maar aanvankelijk werd het bod niet geaccepteerd en de overeenkomst ontbonden. Toen de teler kort daarna toch verder wilde onderhandelen, had de makelaar voor een andere koper (een groenteplantenkweker) een bod neergelegd voor dat bedrijf. De groenteteler voelde zich toen vrij een andere makelaar in te schakelen. Zijn bod werd uiteindelijk wel geaccepteerd, waarna de eerste makelaar toch met een factuur kwam voor courtage van één procent. De aankopende groenteteler accepteerde de factuur niet, omdat de aankoop via een andere makelaar verliep. De rechtbank van Rotterdam geeft de teler gelijk.

Toen de makelaar voor een andere mogelijke koper (de groenteplantenkweker) ging onderhandelen, stond het de groenteteler vrij een andere makelaar in te schakelen en ontstonden zo concurrerende biedingen. De teler hoefde daarbij geen rekening te houden met courtage van de eerste, ook al staat dat in de voorwaarden van de makelaarsorganisatie VBO.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin