Doorgaan naar artikel

Zuid-Holland moet aardwarmte beschermen in warmteplan

De provincie Zuid-Holland moet voorkomen dat aardwarmte minder rendabel wordt in haar toekomstige warmteplannen.

Zuid-Holland ontwikkelt een strategie voor de warmterotonde met tracés door tuinbouwgebieden in en rondom het Westland. Daarin moet de provincie sterker sturen op warmte van niet-fossiele herkomst. Dat is het gevolg van een aangenomen motie van een meerderheid van provinciale staten.

Aanscherpen plan

Gedeputeerde Staten spraken dinsdag over het aanscherpen van het plan voor de warmterotonde. Die motie dateert van eind oktober.

Een andere verdergaande motie van GroenLinks en PvdD haalde het niet. Daarin werd gevraagd af te zien van de warmterotonde omdat de snelle ontwikkeling van energiewinning ertoe zal leiden dat de investeringen in een warmterotonde overbodig zullen zijn. Het geld kan beter gestoken worden in decentrale opwekking en isolatie, stellen progressieve partijen.

Perverse prikkel

Volgens een meerderheid van de politieke partijen in Zuid-Holland kan het gebruik van fossiele restwarmte het perverse effect hebben dat restwarmte van fossiele herkomst in plaats van afval een ‘product’ wordt. Hierdoor zou een belangrijke impuls om afvalwarmte te beperken weg kunnen vallen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin