Doorgaan naar artikel

Kasareaal in Andalusië bedraagt 33.596 hectare

De provincie Almería telt verreweg de meeste kassen in de Zuid-Spaanse regio Andalusië. Dit jaar staan er exact 30.007 hectare kassen, een groei van 3,3 % ten opzichte van de vorige meting in 2014.

In de provincie Granada staat nu 2.848 hectare aan kassen, 0,9 % meer dan 2 jaar geleden. Het areaal kassen in de provincie Malaga is met 1,2% gekrompen naar 741 hectare. De areaalcijfers werden onlangs bekendgemaakt tijdens een persconferentie, schrijft Hortoinfo.

De cijfers zijn volgens de Spaanse autoriteiten erg betrouwbaar. Door satellietbeelden te bewerken en te combineren met het kadaster, kan via speciale software exact worden bepaald wat het areaal kassen is. De cijfers van voor 2014 zijn schattingen op grond van alleen kadastrale gegevens.

Groot maar low-tech

In de laatste 2 jaar is het kasareaal in Almería met 967 hectare gegroeid. Sinds 2001 is er 3.911 hectare bijgekomen. De grootste groei van het kasareaal vond plaats na de (eerst nog gedeeltelijke) toetreding van Spanje tot de EU. Vanaf 1985 groeide het kasareaal van 10.905 naar 23.140 hectare, meer dan een verdubbeling in 8 jaar tijd.

De groei van de groenteteelt in kassen startte in Spanje pas begin 70-er jaren, toen bleek dat met groente meer te verdienen was dan met tafeldruiven. De plastic kassen waren laag en vlak, niet meer dan de overspanning van de druiventeelt. Pas in de jaren ’90 werden de kassen hoger, met meer ventilatiemogelijkheden. De klimaatregeling is nog steeds gebrekkig, omdat verwarming nauwelijks wordt toegepast. Wel groeit het inzicht de grote afhankelijkheid van het weer een handicap is voor de Spaanse tuinbouw.

Grote concentraties

De belangrijkste tuinbouwgemeente is al heel lang El Ejido, in de vlakte ten westen van de stad Almería. Hier staat 12.530 hectare aan kassen. Er is nauwelijks ruimte over voor meer. De gemeente Nijar, ten oosten van de stad Almería, telt 5.331 hectare kassen. In de provincie Granada is Motril de belangrijkste tuinbouwgemeente met 1.137 hectare aan kassen. In Málaga is Vélez Málaga goed voor 383 hectare.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin