Doorgaan naar artikel

Genoeg belichte tomaten voor hele Belgische markt

De belichtende tomatentelers van de Belgische veiling Belorta produceren samen al voldoende tomaten om de hele winter door de volledige Belgische vraag naar tomaten te kunnen beantwoorden.

Dat stelt Maarten Verhage van Belorta. De veiling in Mechelen waagde een persbericht aan de ‘wintertomaat’, waar de Noordwest-Europese consument nog steeds wat onwennig naar kijkt.

Wie denkt dat een Spaanse tomaat een duurzamer alternatief is voor een Belgisch of Nederlands exemplaar uit een verwarmde en belichte kas, vergist zich. Belorta haalt het eerder deze maand door het Belgische landbouwministerie gepubliceerde Landbouwrapport aan.

‘Wintertomaat’ scoort beter

Afgerekend op broeikasgasemissie en rekening houdend met het transport vanuit Spanje, scoren lokale Vlaamse belichte tomaten beter Dat is wel op voorwaarde dat het bedrijf is uitgerust is met een warmtekrachtkoppeling.

“Van onze 113 tomatentelers hebben er 26 geïnvesteerd in belichting”, aldus Verhaegen. Drie daarvan ook al in ledlampen, van wie er een al over 1 hectare teelt met leds beschikt. Samen produceren die belichtende telers genoeg tomaten om de volledige Belgische markt een winter lang van losse tomaten, trostomaten, kerstomaten en snoeptomaten te voorzien. “En ze hebben allemaal een WKK.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin