Doorgaan naar artikel

‘Miljoenen Zuid-Holland niet stoppen in subsidie glasgroentebedrijf’

De 3,8 miljoen euro die provincie Zuid-Holland stopt in herstructurering van de glastuinbouw in Westland moet niet naar individuele bedrijven gaan.

Dat stelden verschillende politieke partijen waaronder SGP en ChristenUnie woensdag bij de behandeling van de subsidievoorstellen in de commissie ruimte. Volgens gedeputeerde landbouw Han Weber (D66) is dat ook niet aan de orde. Hij beschreef de besteding als ‘bijdrage aan de onrendabele top van het HOT Ontwikkelingsbedrijf’ dat besteed zal worden aan een bedrijventerrein van glasbedrijven. Het geld gaat zo naar verplaatsen van woningen en sloten, maar dat dit uiteindelijk ten goede komt aan de prijs van een herverkaveld perceel, stelde Weber niet zodanig in zijn beantwoording.

Voorlopersrol

De behandeling in de commissie ruimte liet zien dat Westland een voorlopersrol heeft. Op vragen van politieke partijen of andere glastuinbouwgebieden snel volgen, zei gedeputeerde Bom-Lemstra dat dit op termijn wel te verwachten is. In regio Aalsmeer heeft Noord-Holland al 10 miljoen euro klaar liggen voor dezelfde vragen. Het CDA vroeg de gedeputeerde of het niet tijd is dat het Rijk ook een actievere rol krijgt in het herstructureringsproces. Weber, zelf lid van Coalitie HOT, zei die wens over te brengen aan de opvolger van Hans Hoogeveen, de vertrokken directeur-generaal van het ministerie van EZ.

Duurzaamheid

In de behandeling van de miljoenensubsidie ontspon een discussie over de duurzaamheid van de glastuinbouw. Volgens Bom-Lemstra zijn er voldoende mogelijkheden om in het Westland meerlagige teelt of kantoortuinbouw te ontwikkelen. Wat haar betreft wordt dit gestimuleerd, om die kennis verder in de wereld te verkopen. Weber noemde het Westland al een tuinbouwgebied waar nu al op buitengewoon duurzame wijze wordt geteeld, met veel minder gebruik van bestrijdingsmiddelen en water dan in andere regio. “Een beetje verwarmen blijft nodig, maar dat valt in het niet bij andere regio’s waar veel meer kosten nodig zijn om te koelen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin