Doorgaan naar artikel

Brabants’ warmteplan raakt de glastuinbouw

De provincie Noord-Brabant gaat in haar duurzaamheidsbeleid met een nieuwe warmteplan focussen op 6 warmteprojecten. Daarin vormt glastuinbouw deels de rode draad.

In het Warmteplan Brabant benoemt de provincie de kansen, zonder daarbij investeringen te specificeren. Die zijn er weldegelijk, voornamelijk aanleg van infrastructuur. Zo is in het project EnergywebXL infrastructuur nodig om restwarmte van bedrijven op het haven- en industriegebied Moerdijk in te zetten voor warmtevragen in de omgeving, zoals glastuinbouw. Dit levert 2 tot 5 petajoule besparing per jaar op.

Geothermie

Aardwarmte speelt in het warmteplan ook een belangrijke rol. Met minimaal vijf projecten is de verwachte warmte-opbrengt ongeveer 1,3 PJ per jaar. Deze maand wordt daarvoor de Geothermie BV opgericht door Hydreco en het Energiefonds van de provincie.

Ook heeft de provincie de regie genomen bij de verduurzaming van het verwarmingsnet Amernet waarvan onder meer tuinders in de Plukmadespolder profiteren. Daarbij is het de bedoeling om de kolenwarmte als voeding te vervangen door (lokale) restwarmte, geothermie of power-to-heat. Ook de voeding door aardwarmte wordt onderzocht, blijkt uit het plan.

Sluiting centrales

Bij het Amernet moet op korte termijn een besluit worden genomen over de toekomstige warmtebron, omdat enerzijds het afnamecontract voor warmte van de Amercentrale in 2024 afloopt. Anderzijds overweegt EZ om de bestaande kolencentrales te sluiten. In eerste instantie betreft dat de twee oudere centrales, waaronder de Amercentrale, die mogelijk in 2020 moeten sluiten. De provincie heeft samen met gemeenten Breda en Tilburg en Ennatuurlijk aan een onafhankelijke regisseur opdracht gegeven om dit keuzetraject te begeleiden.

Volgens het Warmteplan liggen kansen voor rest- of aardwarmte in onder meer de Spiepolder, Nieuw Prinsenland, Steenbergen en Asten/Someren.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin