Doorgaan naar artikel

Zuid-Holland: 3,8 miljoen voor versnelling taken Coalitie HOT

De provincie Zuid-Holland wil 3,8 miljoen euro subsidie verstrekken aan gemeente Westland om de herstructurering van de glastuinbouw voortvarend te kunnen oppakken.

Dat stelt het bestuur van de provincie (GS) in een brief aan Provinciale Staten. Dat past bij het streven van de partijen achter Coalitie HOT om jaarlijks 50 hectare glas te vernieuwen door verkaveling. Het Ontwikkelbedrijf is gestart met de eerste pilots in het gebied.

De provincie betaalt de eenmalige subsidie door een voordeel in haar bedrijfsterreinenbeleid. De subsidie kan ingezet worden voor het opruimen van ruimtelijke blokkades voor herverkaveling, zoals woningen en watergangen, stelt GS. Die blokkades maken herverkaveling vaak duur. De provincie stelt als voorwaarde dat door bedrijven een even groot bedrag als de subsidie wordt ingezet. Met de bijdrage wordt ingezet op het structureel ruimte maken in het glasgebied, maar ook het inspelen op incidentele kansen op de Westlandse markt voor tuingrond als er plotseling investeringsplannen voordoen.

8 projecten

Zuid-Holland wil geld uit haar eigen energie-agenda (WattAnders) zo inzetten dat de komende vijf jaar 8 geothermieprojecten mogelijk worden in Westland. De gemeente Westland noemde een streven van 5 projecten in drie tot vier jaar.

De komende maanden wordt in Coalitie HOT de samenwerking concreet uitgewerkt. Mogelijk komt er een investeringsmaatschappij met Westland, afvalbedrijf HVC in samenwerking met Westland Infra. In de brief aan Provinciale Staten komt de warmterotonde maar beperkt aan bod.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin