Doorgaan naar artikel

‘Streep onder komkommerzaak The Greenery’

In de mislukte afzetproef in 1997 met komkommers bij VTN-telers (nu Coforta) is overeenstemming bereikt, zegt tuindersadvocaat Peter Duijsens.

The Greenery (Coforta) laat echter weten dat nog onderhandeld wordt, maar niet duidelijk is of dat gaat om verdere juridische kosten. De afzetorganisatie doet daarom geen uitspraak over de zaak. Volgens Duijsens is er daadwerkelijk overeenstemming over de vergoeding per komkommer. Het schikkingsbedrag voor de 80 (oud-)telers samen zou opgeteld circa 1,2 miljoen euro bedragen. Duijsens noemt dat de uitkomst van schikkingsoverleg tussen Coforta en de tuinders. Coforta hield in een financiële voorziening al rekening met de uitkomst van de slepende rechtszaak.

Rente

De tachtig bedrijven gingen afgelopen zomer al akkoord met een schikkingsbedrag van 2,15 cent (gulden) per komkommer, minder dan de aanvankelijk berekende 2,5 cent (gulden) per komkommer. Daarmee is de schadevergoeding vooral een rentevergoeding op het uitstel van bijna 10 jaar op deze vergoeding van 2,15 cent (gulden) per komkommer in 1997. De vergoeding bedraagt enkele duizenden tot tienduizenden euro per bedrijf.

Uitspraak

Bijna twee jaar geleden oordeelde het Gerechtshof in Den Haag dat de komkommertelers recht hebben op schadevergoeding na een mislukte omschakeling in 1997 van het klokverkoopsysteem naar een contractsysteem door het toenmalige VTN. Het Gerechtshof concludeerde – na deskundigenonderzoek van de Belgische oud-hoogleraar Viaene – dat de toenmalige directie niet onverantwoord handelde in 1997. Wel had de directie na vijf weken moeten bijsturen. De concurrenten van VTN gingen onder de contractprijs verkopen, met als gevolg buitengewoon veel doordraai van komkommers bij VTN.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin