Doorgaan naar artikel

Nieuwe Wageningse webtool voor waterbeheer in kas

Wageningen UR Glastuinbouw lanceert volgende week een nieuwe webtool voor waterbeheer en -zuivering in de kas.

Met de nieuwe webtool Waterstromen krijgen glastuinders en hun adviseurs een middel waarmee onderbouwd beslissingen genomen kunnen worden op het vlak van investeringen in apparatuur voor waterbeheer en waterzuivering. Per bedrijf en voor verschillende scenario’s kan de tuinder de waterstromen berekenen, in kuubs water en in kilogrammen stikstof. Dat is voor glastuinbouwbedrijven nuttig om te kunnen bepalen:

-of aan de huidige en toekomstige stikstof-emissienormen kan worden voldaan;

-wat de omvang is van de lozingsstroom die gezuiverd moet worden van gewasbeschermingsmiddelen;

-welke keuzes (investeringen) het beste gemaakt kunnen worden om de spuistroom en de emissies te verminderen;

-welke stappen nodig zijn om een nul-lozing technisch mogelijk te maken.

Investeringen afwegen

Met de uitkomsten van de webtool kunnen telers gemakkelijker een beslissing nemen over waarin ze het beste kunnen investeren. Loont het bijvoorbeeld om te zorgen voor een betere kwaliteit gietwater, moet het filterspoelwater worden hergebruikt, of moeten de voorraadtanks worden vergroot? Door de webtool alternatieve scenario’s te laten berekenen krijgt de teler informatie over de gevolgen van bepaalde keuzes  voor de omvang van de lozing en stikstof-emissie.

Bewezen computermodel omgebouwd

De glastuinbouwonderzoekers van de WUR hebben een waterstromen computermodel ontwikkeld, dat zich de afgelopen tien jaar al al heeft bewezen voor het berekenen van de lozing in verband met het ophopen van natrium. De webtool is een gebruikersvriendelijke versie van dat waterstromenmodel en is ontwikkeld voor jaarrond substraatteelten.

De berekeningen zijn bedrijfsspecifiek doordat bedrijfseigen gegevens worden ingevoerd, zoals het geteelde gewas, de klimaatinstellingen en natuurlijk de omvang van de tanks en kwaliteit van het gietwater dat wordt gebruikt. Doordat ieder scenario voor verschillende ‘weerjaren’ kan worden doorgerekend, krijgt de ondernemer ook een beeld van de emissies onder gunstige (nat jaar) en minder gunstige (droog jaar) omstandigheden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin