Doorgaan naar artikel

Gezamenlijke export paprika moet scepsis telers FVO wegnemen

Het gezamenlijk verkopen van Nederlandse paprika in China is de ultieme testcase voor de werkelijke bereidheid tot samenwerking in FVO.

Dat zei DOOR-directeur Jan Opschoor woensdag op het FVO-Vruchtgroentfestival in Rijswijk. De FVO staat voor Federatie VruchtgroenteOrganisaties en moet onder de vlag van Coalitie HOT leiden tot meer samenwerking tussen telersverenigingen. Het paprikaproject voor de Chinese markt moet voorkomen dat de telersverenigingen elkaar gaan onderbieden op de Chinese markt. Door (in overleg met kartelpolitie ACM) een gezamenlijke bv op te richten, willen de telersverenigingen met één merk en marktbenadering de Chinese markt op. Daarmee wordt voorkomen dat, zoals bij de markttoegang van Conference-peren, er meerdere partijen elkaar onderbieden.

Testperiode

Opschoor noemde de afgelopen testperiode succesvol met een duidelijke regierol voor de telers. “Wij houden toezicht op de distributie van Nederlandse paprika’s en sturen waar nodig bij.” Paprikabedrijven met productie voor China zijn geïnspecteerd. Met selectieve distributie via aangewezen exporteurs wordt de Chinese markt benaderd. De komende zes tot acht weken wordt onderzoek gedaan naar een Nederlands merk waarmee een hoogwaardig Chinees marktsegment gezocht wordt.

Zo’n tweehonderd mensen bezochten het FVO Vruchtgroentefestival. Onder telers is scepsis over de samenwerkingsinitiatieven, maar FVO-voorzitter Cees Veerman wilde dat wegnemen. “Niemand had ooit gedacht dat de telersverenigingen samen met het ontwikkelen van nieuwe markten bezig zouden gaan. We zijn nu bezig export van paprika naar China op te pakken! Kijk eens waar we nu staan.”

Haaks

De betrokkenheid van de overheid bij Coalitie HOT staat haaks op de vernieuwde exportstrategie van staatssecretaris Martijn van Dam. Die wil juist meer nadruk leggen op de export van Nederlandse tuinbouwtechniek. ZON-directeur Michiel van Ginkel: “De Staatssecretaris van Landbouw richt zich op technologie in plaats van productie. Dat is opmerkelijk voor een industrie die zo belangrijk is voor Nederland.” De gewijzigde koers wijt hij onder andere aan de sterke verdeeldheid. “Door de versnippering zijn wij geen spreekbuis meer richting de overheid en andere marktpartijen. Daar hebben wij als sector steken laten vallen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin