Doorgaan naar artikel

Contouren Coalitie HOT worden steeds duidelijker

Er komt 55 miljoen euro bij elkaar in fondsen om aardwarmte te stimuleren en woningen uit te plaatsen voor herstructurering van glastuinbouw in het Westland. Partijen achter Coalitie HOT treden nu meer naar buiten over de voortgang.

Met de Westlandse fondsen wordt betere verkaveling mogelijk gemaakt. Dat doel wordt beschreven in de conceptbegroting 2017-2020 van Westland. Voor aardwarmte moet een gezamenlijk fonds van 40 miljoen euro ontstaan; voor woninguitplaatsing 15 miljoen euro. Voor het plan van woninguitplaatsing heeft Westland een bijdrage geplant van 3,5 miljoen euro. Voor aardwarmte gaat het om een garantie op door afvalverwerker HVC in te brengen vermogen.

In de conceptbegroting spreekt het college van burgemeester en wethouders over een op te richten energiefonds van Coalitie HOT. Doelstelling is om met dit publiek-private fonds acht geothermieprojecten mogelijk te maken, twee per jaar. Dit jaar nog zal Westland een publiek-private samenwerking aangaan met een investeringsmaatschappij en glastuinbouwbedrijven om in de diverse glastuinbouwclusters aardwarmte-initiatieven te ondersteunen, zo schrijft de gemeente. Daarbij is volgens Westland in de toekomst mogelijk een rol weggelegd voor pensioenfondsen en de Europese Investeringsbank.

Oud zeer

Coalitie HOT presenteerde deze week een nieuwe website, waarbij betrokken telers en bestuurders meer openheid gaven over ontwikkelingen. Theo van Noord, bestuurder Coforta en betrokken bij Coalitie HOT, had het over het overwinnen van oud zeer bij het creëren van samenwerking in de glasgroentesector binnen de Federatie VruchtgroenteOrganisaties (FVO), een initiatief van The Greenery. “Het is heel interessant om samen te werken aan de moderne tuinbouw. Maar jammer genoeg is er nog veel oud zeer binnen de sector. Veel mensen kijken naar wat in het verleden mis is gegaan. Maar mijn oproep: snuffel eerst eens aan elkaar, en  bedenk dat we samen al heel veel mooie dingen hebben bereikt. Kijk vooral naar de positieve resultaten van die samenwerkingen!”

Frank van Kleef, tomatenteler in Middenmeer, schreef een toekomstvisie glastuinbouw voor Coalitie HOT. Opmerkelijk is zijn kritiek op het terughoudende financieringsbeleid van banken. “Bedrijven die vooruit willen, werden geremd om de achterlopers niet verder achter te laten lopen”, stelt Van Kleef. Eerder pleitte Cees Veerman voor een terughoudend financieringsbeleid. Overfinanciering heeft in het verleden tot overaanbod geleid, schreef Veermanin in vorig jaar zijn rapport Herstructurering en ontwikkeling van de glasgroente sector.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin