Doorgaan naar artikel

Rabo overweegt verkoop leasedochter De Lage Landen

Rabobank overweegt de verkoop van leasedochter De Lage Landen (DLL).

Dat bevestigen bronnen vlakbij de bank na berichtgeving in het Financieele Dagblad. In 2014 was de leaseportefeuille van DLL in de food & agrisector meer dan €10,6 miljard waard. Rabobank onthoudt zich van commentaar.

Een verkoop zou betekenen dat de Rabobank haar portefeuille tuinbouw ook verkoopt, zoals de contracten met tuinders voor WKK’s of verpakkingslijnen. Hoe groot de portefeuille tuinbouw is van DLL is niet duidelijk. Wel noemt een woordvoerder het nog altijd een groeimarkt.

Veel leasecontracten voor WKK’s lopen af, maar DLL liet eerder weten dat telers kiezen voor verlenging van het contract. Telers willen hun WKK houden in verband met belichting of wachten op andere warmtebronnen als geothermie.

Een gespecialiseerde tuinbouwcurator zegt vaak met DLL zaken te doen. “Formeel staan ze los van de Rabobank, maar bij faillissementen kunnen ze wel sneller schakelen met de hypotheekverstrekker.”

Kapitaalspositie

Met de opbrengst wil Rabobank haar kapitaalspositie versterken. Toezichthouders willen dat banken steeds dikkere buffers reserveren voor eventuele tegenslagen. In 2014 was de totale leaseportefeuille van DLL €33 miljard groot. De onderneming droeg netto €436 miljoen bij aan de winst van Rabobank, die in totaal €1,8 miljard bedroeg.

Landbouwmachines

In de landbouw worden met name veel machines geleased. Bedrijven in de land- en tuinbouw kiezen de laatste jaren minder vaak voor een traditionele lening en meer voor lease. Deels uit financiële noodzaak, maar ook omdat DLL zich actief richt op de food & agrisector. Buiten de landbouw worden onder meer vaak auto’s en medische apparatuur geleased.

Als de verkoop doorgaat, neemt de invloed van de Rabobank in de Nederlandse land- en tuinbouw wat af, al blijft de bank goed voor het overgrote deel van de traditionele financieringen in de sector. De verkoop van DLL Rabobank kan volgens zakenbankiers die het Financieele Dagblad heeft geraadpleegd meer dan €4,5 miljard opbrengen.

Mogelijk gedeeltelijke verkoop

Het is gezien de omvang van DLL mogelijk dat DLL slechts deels of in delen wordt verkocht. In dat geval zou de bank ervoor kunnen kiezen het agrarische deel te behouden. Topman Wiebe Draijer heeft bij herhaling de food & agrisector als kernactiviteit genoemd.

Bij lease koopt de kredietverstrekker de bedrijfsmiddelen die vervolgens gedurende een vooraf afgesproken termijn en tegen een vaste vergoeding ter beschikking wordt gesteld van de kredietnemer.

Instructies:

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin