Doorgaan naar artikel

‘In drie jaar 200 hectare glas herstructureren’

De komende drie jaar moet voor ontwikkelende glastuinbouwbedrijven in het Westland 200 hectare aan nieuwe glaskavels zijn gecreëerd door herstructurering.

Dat is de doelstelling van de werkgroep modernisering glastuinbouw Westland onder voorzitter van Arnold Hordijk, oud-directeur van FloraHolland. “Er moeten kavels klaar liggen voor de bedrijven van de toekomst. Die kavels moeten drie tot 10 hectare groot zijn, zodat ondernemers die door willen ontwikkelen dat ook kunnen doen in het Westland.” Op dit moment worden gebiedsplannen in vertrouwelijkheid opgesteld.

Daardoor zou het tempo van vernieuwing in het Westland snel omhoog gaan. Hordijk liet dinsdag op een raadsinformatieavond ruimte in de gemeente Westland zien dat in 2013 bijna 19 hectare netto glas is gebouwd en 8,5 hectare gesloopt. In 2014 was de nieuwbouw zes hectare en werd 8,7 hectare gesloopt. Dat ligt ver onder de noodzakelijke vernieuwing van 100 hectare per jaar. Schaalvergroting vond wel plaats, maar door het opkopen van bedrijven elders in het gebied.

Stabiel areaal

In het Westland ligt nu 2.500 hectare glas en dat is de laatste twee jaar gelijk gebleven. Het aantal telers is wel gedaald in het Westland van 840 naar 750. In 2030 zullen dat er driehonderd zijn en alleen de topondernemers blijven over, stelde Hordijk. Om toonaangevende bedrijven te houden in het Westland moet tempo gemaakt worden. “Snelle beschikbaarheid van kavels is noodzakelijk. De topondernemers hebben een focus op de markt en moeten snel kunnen schakelen om bijvoorbeeld in te spelen op wensen van klanten die een meerjarige afspraak willen maken. Deze bedrijven geven aan te zoeken naar kavels van tien hectare. Als het niet lukt in het gebied zullen ze naar elders verhuizen.”

Ontwikkelbedrijf

Volgens Hordijk is besloten dat een ontwikkelbedrijf de herstructurering moet ondersteunen vanuit de stichting HOT. “Het zou goed zijn als dit een HOT-instrument is en niet van de Rabobank. De financiering zou wel door de partners uit HOT kunnen komen, waaronder de Rabobank.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin