Doorgaan naar artikel

Ban op imidacloprid kan zuiveringsakkoord aantasten

Glaskracht-voorzitter Van Ruiten hoopt dat de maatregelen om de emissie van imidacloprid te beperken nu al effect hebben. Die voorwaarde stelt staatssecretaris Van Dam om een verbod van de stof te voorkomen. Zo’n algeheel verbod zal volgens Van Ruiten het akkoord over de verplichte waterzuivering beïnvloeden.

Bayer verwacht dat de emissie van imidacloprid naar het oppervlaktewater het laatste jaar sterk zal zijn afgenomen. Bayer reageert vandaag aldus op de dreiging van Van Dam met een algemene maatregel van bestuur. Bij gelijkblijvende normoverschrijdingen van imidacloprid in het oppervlaktewater in glastuinbouwgebieden, zou met zo’n amvb het gebruik van middelen met deze neonicotinoïde per direct verboden zijn. Volgens de fabrikant van insecticide Gaucho zijn de maatregelen die in 2014 en in 2015 zijn genomen, echter voldoende om de jarenlange overschrijdingen om te buigen.

Zo is mede op aandringen van Bayer de verkoop in augustus 2015 onder gecontroleerde distributie gebracht. Alleen tuinders die kunnen aantonen dat ze hun afvalwater voor 99,5 procent zuiveren, kunnen de middelen nog krijgen.

Terug naar breedwerkende middelen

Ook voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland hoopt dat die maatregelen al genoeg effect hebben gesorteerd. “Als ze niet genoeg hebben gewerkt en de emissies zijn op hetzelfde niveau gebleven, dan schiet de tuinbouw zichzelf in de voet”, stelt hij.

Hij waarschuwt echter dat een verbod van middelen met imidacloprid ook funest zal zijn voor de verdere ontwikkeling van geïntegreerde gewasbescherming. “Tuinders zullen dan weer moeten terugvallen op breedwerkende middelen.”

Hoofdlijnenakkoord nog niet onderuit

“Van een algeheel verbod op imidacloprid zullen ook tuinders de dupe worden die voor 50 duizend euro hebben geïnvesteerd in waterzuivering om verzekerd te blijven van deze middelen. Dat kan natuurlijk niet”, zegt van Ruiten. Het Hoofdlijnenakkoord dat afgelopen najaar is gesloten over de fasering van de verplichte waterzuivering voor alle glastuinders wordt door de kamerbrief van Van Dam nog niet onderuit gehaald. Maar als het in mei komt van een gebruiksverbod per algemene maatregel van bestuur, “dan beïnvloedt dat het akkoord wél.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin