Doorgaan naar artikel

‘Vier vrachten tomaten per week uit Tunesië’

Teeltbedrijf Agrocare levert uit Tunesië wekelijks vier vrachtwagens snoeptomaten aan Nederlandse en Engelse afnemers. Dat bedrijf gaat een nieuwe fase in.

Het bedrijf van Agrocare op 10 hectare in Tunesië is in vier jaar opgebouwd door Philip van Antwerpen.  Aan de Amsterdamse buurtkrant De Brug maakt de tomatenteler bekend met zijn gezin weer terug te keren naar Nederland. Van Antwerpen gaat het bedrijf vanuit Nederland aansturen door heen en weer te pendelen. Hij woont in IJburg. Ook in Tunesië woont hij in een stad: El Hamma.

Met zijn vrouw en kinderen en een schooljuffrouw bracht hij de afgelopen 2,5 jaar in Tunesië door. De keuze voor dat land is een logische, stelt hij. “In de winter maken we in de kas in Nederland gebruik van groeilicht, dat kost veel elektriciteit. We zijn op zoek gegaan naar een zonnige plek in het buitenland waar we dezelfde kwaliteit kunnen maken. In Marokko is het te vochtig, Spanje heeft in de winter te weinig zonuren. Tunesië ligt logistiek gezien handig. Vier jaar geleden kwam ik er voor het eerst.”

Scherpte inkoop

In die krant De Brug beschrijft Van Antwerpen dat de verrichtingen om fairtrade te produceren nog wel eens moeilijk te verenigen zijn met de scherpte van inkoop door supermarkten. “Zij stellen strenge eisen aan de omstandigheden waarin producten gemaakt zijn, maar aan de andere kant willen ze goedkoop. Dat wringt wel eens.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin