Doorgaan naar artikel

Veerman: ‘Banken hebben te veel kassen gefinancierd’

Cees Veerman heeft als trekker van het reddingsplan voor glasgroente stevige kritiek geuit op de banken. Die hebben te veel uitbreiding van areaal toegestaan.

Veerman schrijft dat in zijn rapport Herstructurering en ontwikkeling van de glasgroente sector. Veerman was zelf commissaris bij de Rabobank vanaf 2007. Na dat jaar stokte de investering in glas. Het gaat Veerman vooral om het gebrek aan sectorbeleid bij de banken. Veerman: “Een oorzaak van overkreditering van de sector als geheel kan wel gevonden worden in het beleid van de banken om elke kredietaanvraag zelfstandig te beoordelen op uitsluitend bancaire criteria. Daardoor komt onvoldoende de algemene situatie in de sector aan de orde en daardoor ook de afweging of verdere kredietverlening al dan niet bijdraagt aan overproductie.”

De schuldvraag is moeilijk te beantwoorden, stelt hij. “Voor een financieringsafspraak zijn twee partijen nodig.” Veerman vindt dat banken zich nu terughoudend moeten opstellen met betrekking tot de uitbreiding van het areaal in Nederland.

Wel of geen lid

De vijf grote telersverenigingen in glasgroenten vormen nu samen een Federatie GlasgroenteOrganisaties om stap voor stap tot samenwerking te komen. Volgens Ruud Huirne (Rabobank) is lidmaatschap voor telers belangrijk om financiering te krijgen. Lid-bedrijven geven namelijk aan te willen investeren in verbetering van hun marktpositie, onderzoek en innovatie, aldus Huirne. “Het zal niet zo zijn dat we de financiering stoppen van de bedrijven die uit die federatie stappen. We hebben zorgplicht, maar het kan bij verdere financiering wel een rol gaan spelen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin