Doorgaan naar artikel

‘Rabobank stuurt allang bij sanering kassen’

De Rabobank stuurt al langer het saneringsproces in de glasgroentesector, zegt Peter Duijsens, tuinbouwadvocaat en gemeenteraadslid in Westland.

Duijsens is regelmatig betrokken bij stoppende bedrijven, waarvan het krediet is opgezegd. Hij is argwanend over het nieuwe glasgroentesectorbeleid van de Rabobank, met impulsen voor herstructurering en stoppersbeleid om zwakkere bedrijven te laten afvallen zodat sterkere groeien. “Het is al praktijk dat de Rabobank stuurt. Het gebeurt dat een buurman vermoedt dat een buurtbedrijf niet lekker draait. Die gaat dan naar de bank en meldt dat ze eigenlijk wil uitbreiden. De bank gaat zich dan anders opstellen naar zo’n zwakker bedrijf. Dat is één van de redenen dat de zwakkere bedrijven afvallen. Het is dus al strategisch wat de bank doet. Ze kijkt eerst naar wat ze met de tuin kunnen doen en dan draaien ze de knop om bij zo’n bedrijf. Een koper is dan vaak een bedrijf uit de kringen van de Rabobank. Een teler met vaak meerdere bedrijven die het ook economisch goed doet.”

Die herstructureringsaanpak vormt onderdeel van een herstelplan. Cees Veerman gaat een coalitie leiden van vijf in een federatie samenkomende telersverenigingen, de Rabobank en de overheid. Centraal in het herstelplan voor de glasgroentesector is meer samenwerking tussen telers, die de Rabobank zal stimuleren via haar financieringsbeleid en een stoppersregeling.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin