Doorgaan naar artikel

Best of Four en Van Nature op koers marktleider

De telersverenigingen Best of Four en Van Nature zouden op basis van huidige eigen opgegeven areaalcijfers bij benadering samen theoretisch nipt een nieuwe marktleider worden voor in ieder geval het paprika- en tomatensegment.

Zij maakten bekend te werken aan een vergaande samenwerking.  Doel van de voorgenomen samenwerking is een sterkere marktpositie voor de leden van beide verenigingen.

Op basis van gegevens van de partijen zelf van eerder dit jaar zou het gezamenlijke areaal paprika op 460 hectare uitkomen (Van Nature bij benadering 330, Best of Four 130 hectare), waar Harvest House zelf een areaal van 445 hectare opgaf. Ook bij tomaat is het areaal van de combinatie net iets groter dan bij Harvest House: 367 hectare voor de nieuwe combinatie (Van Nature bij benadering 145, Best of Four 220 hectare). Harvest House gaf eerder dit jaar een areaal op van 344 hectare.

Bij komkommer is het opgetelde areaal bij benadering 238 hectare. Harvest House heeft geen grote komkommerpositie. Daar streeft de mogelijk nieuwe combinatie Harvest House voorbij.

Uitgangspunt bij de nagestreefde samenwerking is bijdragen aan een marktmodel waarin drie of vier grote producenten­clusters overblijven binnen de Nederlandse tuinbouw die in korte, efficiënte, gesloten ketens hun product afzetten.

De voorgenomen samenwerking is een belangrijke stap in de herstructurering van de afzet en wordt door velen als positief ervaren. Wel dient deze eerst nog getoetst te worden bij de Autoriteit Consument & Markt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin