Doorgaan naar artikel

Triodos schrijft opnieuw af op kassen

Triodos Groenfonds heeft de waarde van haar tuinbouwportefeuille naar beneden bijgesteld in de eerste helft van dit jaar.

Dat weerspiegelt de waardedaling van de bedrijven in de biologische glastuinbouw en de problemen om aan rente en aflossing te voldoen.

Die afschrijving op de tuinbouwportefeuille van circa 1 miljoen naar 7,7 miljoen euro volgt op een forsere afschrijving in de tweede helft van 2014 van 5,4 miljoen euro. Daardoor is de portefeuille in een jaar tijd nu bijna gehalveerd. De marktsituatie in deze sector verslechterde in 2014 zodanig, dat de beoogde ommekeer niet kon worden gerealiseerd en er niet aan de rente- en aflossingsverplichtingen kon worden voldaan, schrijft de bank.

Door de situatie in de markt verminderde de waarde van de grond en de kassen die het onderpand voor de leningen vormen sterk. Voor de rest van het jaar is Triodos iets positiever. “Door de verbeterende economische situatie lijkt de stand van zaken bij debiteuren zich enigszins te stabiliseren. Aanvullende of nieuwe voorzieningen blijven echter niet uitgesloten.”

Fondsvermogen

Het aandeel biologische landbouw is wel gestegen in het fondsvermogen. Ondanks de waardedaling bij tuinbouw groeide het aandeel biologische landbouw in het groenfonds licht naar 22 procent. Het Triodos Groenfonds meldde evenwel druk op haar rendement met een dalend fondsvermogen.

Triodos Bank meldde over het eerste halfjaar in totaal een gezonde ontwikkeling. Het beheerd vermogen steeg met acht procent. De nettowinst bedroeg 21,9 miljoen euro.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin