Doorgaan naar artikel

‘Paprikabedrijf van 7 hectare heeft toekomst’

De gemeente Neerijnen heeft op juiste gronden een paprikabedrijf toegestaan te groeien naar 7 hectare. Nu is het bedrijf ruim drie hectare groot.

Bezwaren zijn door de Raad van State grotendeels afgewezen. De gemeente mocht – bij uitzondering – afzien van regels van het bestemmingsplan om op de bestaande locatie uitbreiding toe te staan van meer dan 20 procent.

Aan het besluit zit een bedrijfseconomische onderbouwing vast. Niets doen zou het bedrijf uithollen, blijkt uit twee deskundigenrapporten. Door teruglopende marges zou op termijn zelfs de vernieuwingsinvestering niet meer mogelijk zijn. Ook de verkoop van het bedrijf en verplaatsing naar een intensiveringsgebied is doorgerekend, maar daarvoor zou het bestaande bedrijf 7,5 miljoen euro moeten opbrengen, terwijl de waarde is berekend op 1,7 miljoen euro. Volgens één van de bezwaarmakers zou de teler heel goedkoop een bestaand bedrijf kunnen overnemen uit gedwongen verkopen elders, maar de rechter vindt dat met reguliere grondprijzen moet worden gerekend. Ook zijn de gedwongen bedrijven vaak verouderd.

Uitbreiding tot vijf hectare is niet optimaal, vonden de deskundigen. Dan zou de uitbreiding geen eigen afdeling kunnen vormen met eigen (moderner) teeltregime. De meest optimale uitbreiding is die tot zeven hectare.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin