Doorgaan naar artikel

Komkommerseizoen beste in vijf jaar?

De komkommermarkt blijft zich gunstig ontwikkelen met uitschieters op de dagmarkt ook deze week.

Dat draagt bij aan een meer ontspannen liquiditeitspositie voor telers, meldt de Rabobank. Desgevraagd stelt een woordvoerder dat bij lokale banken wordt vernomen dat de opbrengst bij telers ruim vijf euro per vierkante meter vòòr loopt op vorig jaar. Een bron in de teelt en handel stelt daar tegenover dat de kosten ook een euro hoger liggen, maar het geeft de ontspanning op die markt goed weer.

Krapte

De dagmarkt voor komkommer is dus krap. Zo krap dat op de veilklokken bij ZON en The Greenery prijzen donderdag opliepen naar 88 cent voor veertigers. Er viel ook niet veel te drukken met lage volumes, maar ook in de daghandel bij andere afzetorganisaties zijn aan de telefoon prijzen te horen van meer dan 70 cent voor veertigers.

Het verschil met de bemiddelingsprijzen is daarmee enkele dubbeltjes. Die zouden voor deze week voor 35-ers rond de 40 cent per stuk liggen. De afzetpartijen met weinig bemiddeling zijn daarmee weer in het voordeel deze week.

100 miljoen

Bij BelOrta bijvoorbeeld. Daar ligt de telersprijs tot dusver ook op een relatief hoog niveau. De beste in vijf jaar, laat de organisatie doorschemeren. Ten opzichte van vorig jaar zijn de verschillen groot, zeker in de zomermaanden. Of dat meer dan 15 cent per stuk is, wilde de veiling niet bevestigen. Wel blijkt uit gemiddelde Belgische komkommerprijzen dat sinds week 29 die gemiddelde Belgische komkommerprijs is opgelopen van 29 cent naar 47 cent in week 32. De traditioneel zwakke weken 33 en 34 zijn bleken dit jaar zeker geen negatieve uitschieters. De supermarkten die daarop vorige week gerekend hadden met acties in de winkels vingen bot.

BelOrta haalde deze week voor het eerst de grens van 100 miljoen komkommers. Daarmee is nog een vijfde van het Nederlands/Belgische volume te verwachten. In Nederland valt te horen dat meer telers later geplant hebben. Daarvoor lijkt ruimte gezien de latere Spaanse zaai- en plantdata.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin