Doorgaan naar artikel

FNV: huisvesting mag 70 euro kosten

Het moet uitzendbureaus verboden worden oneigenlijke inhoudingen te verrichten bij uitzendkrachten in de glastuinbouw voor bijvoorbeeld huisvesting.

FNV Bondgenoten doet voorstellen om daar via de cao een einde aan te maken, blijkt uit de voorstellenbrief voor de (recent stilgelegde) cao-onderhandelingen. Zo mogen uitzendbureau geen reiskosten meer in rekening brengen als vervoersmiddelen van het bureau gebruikt worden. Er moet gratis vervoer zijn, of het vervoer moet vergoed worden.

Ook vindt FNV Bondgenoten dat een norm moet worden gesteld aan de kosten voor huisvesting die in rekening wordt gebracht. Dat mag niet hoger zijn dan 70 euro per week, inclusief gas, water en licht, blijkt uit de voorstellenbrief.

De cao glastuinbouw is verlopen. FNV Bondgenoten vindt dat er bij komende onderhandelingen nog een rekening te vereffenen is met de ondernemers in de glastuinbouw. Omdat de afgelopen cao een sobere was na de Russische boycot, wil FNV een loonsverhoging afspreken van drie procent, wat neerkomt op minimaal 75 euro per maand.

De cao-onderhandelingen zijn stilgelegd om eerst te spreken met werkgevers over oplossingen voor knelgevallen door de ingevoerde ketenbepaling.

FNV Bondgenoten bestuurder Marcella Bense (open teelten) zegt dat gesprekken daarover lopen en dat niet te zeggen valt hoelang de cao-loze periode loopt. Mogelijk wordt besloten tot een tussen cao in de open teelten, laat ze doorschemeren. Bestuurder Henk Onstwedde (glastuinbouw) was niet bereikbaar voor commentaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin