Doorgaan naar artikel

Nederland grootste tomatenleverancier in Spaans seizoen

Nederland was van augustus 2014 tot en met mei 2015 de grootste leverancier van tomaten aan andere EU-landen. Voor het tweede opeenvolgende jaar exporteerde Nederland in die periode meer dan Spanje, blijkt uit cijfers van Eurostat.

Nederland exporteerde in de periode van augustus 2014 tot en met mei 2015 1.242 miljoen kilo tomaten naar landen van de EU. De Spaanse tomatenexport naar de EU bedroeg 1.216 miljoen kilo. Tot twee jaar geleden was Spanje traditioneel de grootste tomatenleverancier van Europa, met het zwaartepunt in deze periode van het jaar. Maar door de sterke toename van de belichte teelt heeft de Nederlandse tomaat zelfs de leiding overgenomen in het Zuid-Europese seizoen. Daarnaast vindt via Nederland ook veel re-export van tomaten plaats. De totale tomatenexport naar EU-landen bedroeg in deze periode bijna 4.250 miljoen kilo. Nederland en Spanje leveren dus samen 58 procent van alle geïmporteerde tomaten in de EU.

Marokko groeit sterk

Marokko is met een export van bijna 609 miljoen kilo de derde grootste leverancier van tomaten naar EU-landen in het seizoen 2014-2015. In het seizoen 2005-2006 was dat 355 miljoen kilo, schrijft Hortoinfo. In negen jaar is de Marokkaanse tomatenexport naar de EU dus met 71 procent gegroeid. Frankrijk komt met bijna 300 miljoen kilo op plaats vier, België met 207 miljoen kilo op de vijfde plaats en Italië volgt met 146 miljoen kilo. Duitsland exporteerde 137 miljoen kilo tomaten, Portugal 105 miljoen kilo en Turkije 79 miljoen kilo. Polen exporteerde in deze periode slechts 40 miljoen kilo tomaten, maar is in de zomermaanden een veel belangrijker speler op de Europese tomatenmarkt.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin