Doorgaan naar artikel

Mogelijk in 2016 kassen op Waddenglas

Dit jaar vindt geen gronduitgifte meer plaats in het glasgebied Waddenglas.

Glastuinder Hartman heeft een optie op gronden in het Friese glasgebied, maar zal mogelijk pas in 2016 grond afnemen, afhankelijk van de voortgang van aardwarmteboring. Dat heeft de directie van Hartman in 2014 laten weten aan de stuurgroep Waddenglas. In die optie voor 40 hectare gaat de stuurgroep nog wel uit van een opbrengststijging van deze grond ter waarde van 9 ton, blijkt uit een voortgangsrapportage van eerder dit jaar.

De gemeente Franekeradeel, de provincie Friesland en de Dienst Landelijk Gebied (DLG) zijn akkoord om nog maar een derde van de 145 hectare grond (netto glas) in het plan Waddenglas verder te ontwikkelen tot glastuinbouw. Dat is eerder deze maand in de stuurgroep Waddenglas besloten. Daarvoor moet de samenwerkingsovereenkomst worden aangepast. Dat gaat nog formeel gebeuren in Gedeputeerde Staten en gemeenteraad.

Daarmee wordt de grondontwikkeling ingekort tot naar verwachting 2019 als Hartman de laatste optie opneemt op zijn grond in fase 1. De ontwikkeling van fase 2 en 3 wordt in ruststand gezet, laat Waddenglasprojectleider Auke Zijlstra weten.

De drie organisaties lijden, door het besluit Waddenglas fors af te slanken, een verwacht verlies van opgeteld 3,9 miljoen euro. Het verlies wordt over de drie organisaties verdeeld, maar pas aan het einde van het project. Uit de hernieuwde grondexploitatie blijkt niet dat de partijen te positief hebben begroot. De provincie Friesland heeft daarom nog geen waarde afgeboekt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin