Doorgaan naar artikel

Meeste vervuiling door ‘onbewust lozende’ glastuinder

De meeste vervuiling van het oppervlaktewater in het Westland komt door glastuinders die ‘onbewust lozen’. Dat zegt handhaver Erik Groen van Hoogheemraadschap Delfland.

De aanname dat met het aansluiten van alle glastuinders op het riool ook de waterkwaliteit merkbaar zou verbeteren is onjuist gebleken. Dat zei Groen gisteren op het Water Event van Wageningen UR Glastuinbouw en LTO Glaskracht Nederland. “Van de glastuinders in het gebied van Delfland is 98 procent aangesloten op het riool, maar de normoverschrijdingen op al onze meetpunten in de glastuinbouwpolders blijven meten zijn niet of nauwelijks afgenomen. Wij constateren uit al die metingen en uit onze controles op bedrijven dat het meestal gaat om onbewuste lozingen.”

Onbewust lozen is doorgaans een zaak van onoplettendheid. Lekkages, lozingen bij felle buien die niet op tijd weer worden afgesloten, overstorten in watersystemen en standpijpen in silo’s waar niet op wordt gelet. De norm voor meststoffen in het oppervlaktewater wordt in het Westland en rond Pijnacker op vrijwel alle meetpunten met een factor vijf overschreden. “Maar we meten ook verboden gewasbeschermingsmiddelen, die soms ook traceerbaar zijn naar bedrijven. Het lozen daarvan, dat móét dus bijna wel onoplettendheid zijn”, aldus Groen.

Zorg om Waterkwaliteitsrapportage

Gisteren uitte Delfland ook haar zorg over de resultaten van de Waterkwaliteitsrapportgae 2014. De kwaliteit is wel iets vooruit gegaan, maar blijft onder de maat. De polders waar over 2014 de hoogste overschrijdingen voor stikstof en fosfaat zijn gemeten zijn onder meer de Dorppolder (gemeente Midden-Delfland/gemeente Westland) en de Polder Berkel (gemeente Lansingerland). De polders met de meeste bestrijdingsmiddelen zijn de Zuidpolder van Delfgauw (gemeente Pijnacker-Nootdorp), de Oranjepolder, Hoefpolder, Oude Campspolder en polder Nieuwland (gemeente Westland).

Positieve ontwikkelingen

Hoopgevend is volgens Delfland het voorbeeld van de Dorppolder op de grens van de gemeentes Westland en Midden-Delfland. Hier waren 10 van de 16 glastuinbouwbedrijven debet aan één of meer illegale lozingen in 2014. Daarom is er een intensieve samenwerking gestart tussen Delfland, LTO Glaskracht en de individuele tuinders. De waterkwaliteit in deze polder is door de samenwerking structureel verbeterd, aldus Delfland. “In de laatste maanden van 2014 zagen we hier al de eerste resultaten van, en metingen uit de eerste drie aanden van 2015 bewijzen dat het water hier echt schoner wordt. De tuinders zelf hebben hiervoor maatregelen genomen en investeringen gedaan. Zo is de hoeveelheid stikstof afgenomen van meer dan 30 milligram per liter naar minder dan 5 milligram per liter”, aldus hoogheemraad Ingrid ter Woorst. Uit deze samenwerking blijkt volgens haar dat tuinders met relatief eenvoudige goedkope middelen al een hele verbetering kunnen bereiken

.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin