Doorgaan naar artikel

Limburg voelt concurrentie glasgebieden

De provincie Limburg signaleert dat het lastiger is geworden grond te verkopen in haar Klavertje 4 – glastuinbouwgebied en bedrijfsterreinen.

Andere gebieden hebben prijzen verlaagd of het instrument erfpacht ingezet. De uitgifte van grond blijft achter. Toch gaat de provincie er vanuit dat haar investering van 22,5 miljoen euro in de ontwikkeling van 1000 hectare rendement oplevert. De provincie houdt daarmee vast aan de waarde van de bouwgronden in haar provincie en stimuleert de komst van innovatieve agrifoodbedrijven. Dat blijkt uit de jaarstukken van de provincie over 2014.

Wel moet er iets verandering in de ontwikkeling van de gebieden. Meerdere organisaties houden zich nu bezig met de ontwikkeling van een deel van het Klavertje 4-gebied en de uitgifte van gronden binnen dit gebied. Die moeten worden samengevoegd. Naast Werklandschapontwikkelingsmaatschappij K4 zijn dat Trade Port Noord (TPN) en de gemeenschappelijke regeling Greenpark Venlo.

De ontwikkelingsmaatschappij voor Klavertje 4 draaide in 2013 nog ruim een miljoen euro verlies. Eerder adviseerde accountant Deloitte dat de provincie haar deelneming in de ontwikkeling van gronden moet herwaarderen, vanwege de risico’s in de uitgifte van gronden. De jaarresultaten van de ontwikkelingsmaatschappij over 2014 zijn echter nog niet bekend, waardoor de provincie de herwaardering niet kan toepassen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin