Doorgaan naar artikel

‘Animo voor impuls glasgebied Almere’

De gemeente Almere wil in de aanloop naar de Floriade in 2022 onderzoeken hoe het glasgebied Buitenvaart kan worden versterkt.

Het glasgebied van 80 hectare (met steeds meer groenteteelt) wil over op duurzame energievoorziening. Daarvoor bleek woensdag tijdens een bijeenkomst in Almere draagvlak onder ondernemers, Rabobank en bijvoorbeeld energiebedrijf Nuon. Dat zegt Cees Moerman, adviseur van het glastuinbouw adviesbureau Agrimaco, en ingehuurd door Almere om de mogelijkheden te onderzoeken.

Of Buitenvaart een showcase wordt van de Floriade – waar het thema Groene Stad is gekozen – is in deze fase nog onduidelijk. Moerman zou zo’n visitekaartje van de Floriade toejuichen. “Het is een mooi glasgebied uit de jaren tachtig, met brede wegen en veel groen, een tuinbouwpark eigenlijk. Je ziet in het gebied nu dynamiek ontstaan, ook door de komst van nieuwe ondernemers uit onder meer de groenteteelt. Ze komen af op de lage grondprijzen, maar slagen er in om een goed bedrijf op te zetten in bijvoorbeeld huurkassen.”

De tuinders willen duurzame energie die qua kosten concurrerend is met aardgas, maar met minder prijsfluctuaties. Dat kan door restwarmte af te nemen van het nabij gelegen bedrijfsterrein, maar ook door aardwarmte of warmte opslag, zonne- of windenergie en stadsverwarming.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin